Orthesiologie

Deze specialisatie is van belang voor het ontlasten van diversen drukplekken. Met name aan en tussen de tenen. En voor het reguleren van de teenstand. Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van silicone en is dus alleen voor U geschikt. Hierbij wordt er gekeken naar de bewegelijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. Het kan zijn dat ik u vraag om meerdere schoenen mee te brengen. Ortheses nemen niet veel extra ruimte in, maar uw schoen moet wel ruim genoeg zijn om uw tenen met orthese erin te laten passen.

Voorbeelden waarbij een ortheses wordt gemaakt ter ontlasting van pijn zijn:

  • Een weke likdoorn tussen de tenen
  • Een hamerteen
  • Eén of meerdere klauwtenen
  • Likdoornvorming op de tenen
  • Likdoornvorming onder de teenkopjes
  • Bescherming van de grote teen knok (hallux valgus)
  • Een zenuwbeknelling tussen twee middenvoetsbeentjes (een mortonse neuralgie)

Deze siliconen stukjes kunnen lang meegaan, terwijl de confectie antidruk middelen vaak binnen een paar weken weggegooid moeten worden. Deze stukjes kunt u 's morgens tussen de tenen aanbrengen en 's avonds weer weghalen. U dient ze dan onder een lauw warme kraan evt. met handzeep te reinigen en te laten drogen op b.v. een stukje keukenpapier.

Gebruik van een orthese
In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik van de orthese geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag.

Normaal gesproken moet u na 1 á 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken. U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan contact op.

's Nachts dient de orthese niet te worden gedragen.

De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met uw orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken).